Необходими са държавни мерки за подпомагане на туристическия летния сезон по Черноморието. Това пише в позиция на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК), която алармира за липсата на концепция за сезон лято 2021 г. на Министерство на туризма, предаде БТА.

Покрай наболелите проблеми на изходящия туризъм министерството забрави за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято, посочват от организацията.

От БРТК напомнят, че от седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи, поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест, допълват от бранша.

Според организацията е обезпокоително, че Гърция и Турция вече са направили своите споразумения за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България според БРТК не е постигнала напредък в това отношение.

Затова от организацията питат министъра на туризма, какви мерки се предприемат за стимулиране на туристопотока, за да се избере България пред нашите съседки Турция и Гърция, а Черноморието ни пред Грузия. Според бранша е важно да се определи предварително дали туристи, които искат да посетят страната ни и имат поставени две дози ваксина, ще могат ли да влязат в България без да подлежат на PCR тест и карантина. От БРТК се интересуват и какво се предвижда за визовият режим за туристи от трети страни.

От БРТК напомнят, че министър на туризма е заявила на срещата в Бургас огромното желание на руските туристи да почиват по българското Черноморие, но "утежнената ситуация по издаване на визи може да погуби още в зародиш техния ентусиазъм да изберат България пред Турция и Гърция, които полагат ежегодно усилия да стимулират руския турист към тях".

Ваксинация на персонала

Припомняме, че преди ден вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова  препоръчва ваксинация на целия персонал в туристическия бранш преди летния сезон.

Това е втората препоръка на Марияна Николова в последните дни. Първата бе чуждестранните туристи да влизат в страната ни с антигенни, а не със задължителните PCR тестове срещу коронавирус. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обаче бе категоричен: "В България няма да се влиза с антигенни тестове, а само с отрицателни РCR тестове". Причината да не се признават бързите антигенните тестове на граничните пунктове е, че те не са толкова сигурни, обясни министърът и добави, че за цялата територия на ЕС важи отрицателният PCR тест.