България ще продължи да разчита на въглищните централи през следващите години. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че страната ни стриктно следва изискванията на Европейския съюз за пълно декарбонизиране на енергетиката, но поне в следващите 60 години ще продължи да използва въглищния ресурс в Маришкия басейн. Според разчетите на министерството именно толкова години ще има ресурси в региона.

Теменужка Петкова заяви пред експертите, че по време на срещи в Брюксел ясно е заявила тази политика за ползване на въглищата. Според министъра в последното десетилетие бизнесът е инвестирал над 1 млрд. лв. за модернизация на въглищните централи.

България води активни преговори с Европейската комисия по искането да бъде увеличен капитала на ТЕЦ "Марица изток 2" в размера на задълженията, които има към Българския енергиен холдинг, каза още министърът.

Задълженията произтичат от разходите, които са направени през последните 3 години за закупуване на емисии и по този начин да може централата да работи. Петкова съобщи, че от Брюксел са изпратили писмо с допълнителни въпроси. В момента от българската страна се работи по отговорите. "Европейската комисия пита по отношение на това, че БЕХ с действието си действа както всеки един частен инвеститор в подобна ситуация", уточни Петкова.

"Над 1 млрд. лв. са вложени само в ТЕЦ "Марица изток 2" през последните години за екологични проекти. Дейността на въглищните централи е заложена като перспектива в българския план за енергетика и климат до 2030 г., с перспектива до 2050 г., който е изпратен за съгласуване в Европейската комисия", подчерта още Петкова. 

По думите ѝ преходът към нисковъглеродна икономика трябва да е съобразен с националните специфики, тъй като това е начинът да бъде гарантирано устойчивото развитие на сектора в интерес на потребителите.

Петкова заяви, че развитието на газовия пазар в страната е един от ключовите приоритети на правителството. 

През следващата седмица стартира изграждането на газовата ни връзка с Гърция - друг приоритетен проект за страната. Очаква се тръбата да бъде завършена през 2020 г., като по нея ще бъде доставян различен газ от руския.