Датската инвестиционна банка Saxo Bank, специализирана в онлайн-търговия, публикува традиционната си прогноза за "малко вероятни събития", които обаче могат да окажат сериозно въздействие върху финансовите пазари.

Не всичко от традиционните прогнози на банката се сбъдва, но да кажем, че тези прогнози са измислени, също няма да е вярно. Някои от тях наистина се сбъдват, макар че винаги от Saxo Bank уточняват, че това не са официалните прогнози за новата година.

Ето и някои от прогнозите за 2019 година:

-Доналд Тръмп уволнява Джером Пауъл, шеф на Федералния резерв на САЩ. Причината - той подкрепя повишаването на лихвените равнища в САЩ, което президентът не приема. С по-високи лихви цените на акциите на фондовия пазар в щатите падат, а това не се харесва на Тръмп.

- Apple поглъща Tesla. ИТ-гигантът решава да излезе на автомобилния пазар на бъдещето и дава по 520 долара за акция на компанията на Мъск. Това е със 100 долара на акция повече от предложението на Илън Мъск. След поглъщането ще бъдат построени нови заводи в Европа и Китай и така компанията ще стане производител на електроавтомобили №1 в света.

- Въвеждане на световен транспортен данък. Той ще засегне цената на билетите за самолети, както и превозването на различни стоки и товари с кораби. Причината - силно влошаване на климата заради изхвърлените в атмосферата вредни емисии.

- Лейбъристите на Корбин побеждават на извънредни парламентарни избори във Великобритания и новият министър - председател е именно лидерът на партията. Това ще означава нов референдум за Брекзит, както и национализация на жп линии и енергийни компании. Ще се въведе и прогресиван данък върху имотите. Всичко това в крайна сметка ще изравни стойностите на долара и британския паунд.

- Германската икономика влиза в рецесия. Причина - намаляване на продаваните по света автомобили от немски компании. Точно този сектор в момента дава 14% от БВП на държавата.

- МВФ и Световната банка обявяват, че спират да измерват икономиката по Брутен вътрешен продукт и преминават към измерване на производителността на труда във всяка държава. Причината - крах на производителността в света след поредната финансово - икономическа криза.

- Слънчево изригване удря Земята с огромна сила и предизвиква хаос в транспортната и комуникационната ни система. Загубите в световен мащаб стигат до 2 трилиона долара.