Мярка за данъчна преференция на работещите, които получават доходи от минимална работна заплата, предлагат с промени в законодателството независими депутати. Това обяви на брифинг Лало Кирилов, независим народен представител, който заедно с петима свои колеги: Красимир Янков, Валери Жаблянов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов, напуснаха ПГ "БСП за България", предаде БТА.

Кирилов обясни, че мярката е заложена във внесения от тях законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Вносителите на предложението смятат, че промените ще дадат възможност в края на годината, с подаването на данъчната декларация, трудещите се с минимален доход да си възстановят, авансово удържания от работодателя данък общ доход. По думите на Кирилов в период на пандемия, това ще е глътка въздух за над 1,5 милиона души, имащи доход равен на минималната работна заплата.

На въпрос, относно определянето на шестимата, напуснали парламентарната група на левицата, като "група на прогресивните социалисти в българския парламент", Валери Жаблянов каза, че са се самоопределили по този начин, на фона на необходимостта от прогресивен политически дневен ред на България.

Това е синтез на мотивите, с които напуснахме парламентарната група на БСП, посочи Жаблянов. Той настоя, че в последните месеци на този парламент законодателството трябва да бъде ориентирано към работещите български граждани.