Шест милиона от 620-те милиона латиноамериканци ще изпаднат в крайна бедност през 2019 г., една тенденция за обедняване, която се затвърждава в региона от 2015 г. Това са констатациите в доклад на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите към ООН, предаде Франс прес.

"През 2019 г. броят на хората, които ще живеят в бедност, ще превиши 191 милиона, от които 72 милиона ще бъдат в изключителна бедност", казва Комисията. Това е равносилно на 6 милиона бедни в повече в сравнение с 185-те милиона, регистрирани през 2018 г.

"На практика всички хора, които тази година попадат в тази статистика за бедността, се озовават директно в категорията на изключителната бедност", се посочва в доклада на комисията, представен в чилийската столица Сантяго.

Според комисията бедността би трябвало да се увеличи с още 0,7 проценти пункта тази година и да мине от 30,1 процента през 2018 г.на 30, 8 процента през 2019 г. Що се касае до изключителната бедност процентът ще нарасне от 10,7 на 11,5, което е увеличение с 0,8 процентни пункта.

Изключителната бедност засяга основно децата и юношите, жените, представителите на коренното население, потомците на африканци, жителите на селските райони и безработните, се посочва в доклада.

Слабият растеж на регионалните икономики, липсата на социални програми и несигурността на работните места обясняват тази тенденция, която латиноамериканските правителства не успяват да преобърнат, се казва в доклада.