Инфлацията в еврозоната ще се понижи идната година, макар и по-бавно от предвиденото, което означава, че предварителните условия за повишаване на лихвите през 2022 година няма да бъдат налице, заявиха днес няколко от ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс и БТА.

ЕЦБ е под натиск да нормализира свръхгъвкавата си парична политика, за да противодейства на скока на инфлацията. Пазарите очакват увеличение с 10 базисни пункта на лихвите по депозитите през октомври догодина. Институцията не пожела да потвърди подобен сценарий на заседанието си миналата седмица.

Инфлацията в еврозоната достигна 4,1 на сто на годишна основа през октомври - най-високият показател от юли 2008 година и над два пъти повече от целевите 2 процента на ЕЦБ.

Вицепрезидентът на институцията Луис де Гиндос и членовете на управителния съвет - австрийският централен банкер Роберт Холцман и гръцкият му колега Янис Стурнарас - заявиха днес, че се очаква инфлацията да отслабне догодина, потвърждавайки неотдавнашните изказвания на президентката Кристин Лагард.

Роберт Холцман, смятан за един от най-консервативните членове на съвета, посочи, че увеличение на лихвите през 2022 година би могло дори да бъде контрапродуктивно и че въз основа на сегашните ориентации за възможното бъдещо развитие на паричната политика ("forward guidance") то е твърде малко вероятно.

Луис де Гиндос обаче предупреди, че инфлацията ще се понижи по-бавно от очакваното от ЕЦБ и че има опасност някои фактори за възходящото й движение да станат по-трайни.

Според него проблемите с предлагането по естеството си са главно преходни, но ако продължат по-дълго от очакваното, това може да засегне интензивността на спада на цените. На събитие в Мадрид той отбеляза, че е от основно значение да се наблюдават вторичните ефекти, които още не са се проявили на пазара на труда, но може да започнат да се проявяват.

Холцман от своя страна подчерта, че ако цената на жилището за собствениците, живеещи в него, бъде включена в изчисляването на движението на цените, инфлацията може да се окаже с 0,5 пункта по-висока от сегашното равнище.

Според предишни оценки включването на жилищните разходи би повишило с 0,2 до 0,3 пункта процента на инфлацията. Изказването на Холцман обаче намеква, че ниските лихви тласкат в момента нагоре цените на жилищата.