Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова днес за подотчетност, прозрачност и комуникативност на централните банки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това са ключови компоненти, за да бъдат те достойни за доверие при изпълняването на своите задължения, аргументира се Лагард на пресконференция след края на пролетните срещи на МВФ и на Световната банка (СБ).

Попитана дали независимостта на някои централни банки при определянето на паричната им политика е заплашена, тя отговори: "Независимостта им служеше добре през годините и ще продължи да го прави."

МВФ предупреди след края на срещите във Вашингтон днес, че има рискове от понижаване на световния икономически растеж. Той изброи фактори като търговските напрежения, политическата несигурност и бързото влошаване на финансовите условия, при неблагоприятна конюнктура, характеризираща се с ограничено политическо пространство, исторически високи равнища на дълговете и повишена финансова уязвимост.

По-рано Китай разкритикува политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка на първо място", която предизвика търговски спор между двете най-големи икономики в света, включително поредица от реципрочни налагания на мита върху стоки за стотици милиарди долари.

"Протекционизмът на някои страни навреди на взаимното доверие между държавите, ограничи възможностите за многостранно сътрудничество и възпрепятства желанието за постигане на такова", каза в изявление до МВФ заместник-управителят на китайската централна банка Чън Юйлу.