Въвеждането на ембарго върху износа на петрол и газ от Иран би било крайно неблагоприятно развитие за целия свят. Иначе санкциите на САЩ върху Русия ще се отразят само на "Северен поток 2", те няма да засегнат България. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

"Смятам, че няма да ни се отрази, защото санкциите са по-скоро за изграждане на нови съоръжения. Това може да се отрази само на "Северен поток 2". Ние няма да бъдем засегнати", посочи Иванов.

Той добави, че всеки, който следи международните събития, знае колко голяма динамика има там всяка седмица. "Аз с притеснение следя дали ще бъде въведено ембарго върху износа на петрол и газ от Иран. Това би било крайно неблагоприятно развитие за целия свят относно цените и стабилността на пазарите на природен газ и на петрол. Но предстои да видим какво ще стане", каза още Иванов.

Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари. Иванов поясни, че на 10 септември очаква да получи окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз".

В момента газовата компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто. Той поясни, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.

Председателят на КЕВР обяви, че със сигурност ще има повишение на цената на природния газ, но не пожела да коментира точно с колко. "Възможностите на Комисията са силно ограничени, преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да намерим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ", добави Иван Иванов и допълни, че движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока.

Иван Иванов посочи, че ако се наложи увеличение на парното то ще стане в началото на отоплителния сезон. Той изтъкна, че КЕВР има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва влияние върху цената на топлинната енергия.