Използването на природен газ в енергетиката, включително за производство на електроенергия, в бъдеще ще бъде също толкова екологично, колкото са вятърната и слънчева енергия. Това заяви днес ръководителят на руския газов концерн Газпром Александър Медведев, цитиран от ТАСС, на форума Руска енергийна седмица.

За газа достигането на чистота не просто сравнима, но равностойна на възобновяемите източници на енергия, не е мечта, а недалечна реалност, каза Медведев.

По думите му един от методите за повишаване на екологичността може да бъде добавянето на водород към природния газ.

Вече има доказани изследвания, че добавянето на 10 процента водород към природния газ води до намаляване на емисиите въглероден диоксид практически до нула, посочи шефът на Газпром.

Според него това ще стане още един аргумент в полза на покупките на руски газ от Европа.

Газпром очаква обемът на допълнителен внос на газ в Европа до 2025 г. да достигне 60 млрд. куб метра, а до 2030 година - 80 млрд. куб метра, каза Медведев.

В момента обаче все повече експерти, анализатори и представители на промишлеността са склонни да приемат, че всъщност тези цифри са занижени и обемът на допълнителния внос може да превиши 100 млрд. куб метра годишно, допълни той.