Севернокорейската икономика се е свила през 2018 година за втора поредна година с най-силния темп за последните 21 години в резултат на международните санкции, наложени й с цел да спре ядрената си програма.

Освен това тя е пострадала и от силната суша, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на данни на южнокорейската централна банка.

Брутният вътрешен продукт на Северна Корея се е свил миналата година с 4,1 на сто в реално изражение, а това е най-лошият резултат от 1997 година и втората поредна година на понижение след свиването с 3,5 на сто през 2017 година, сочат публикуваните днес данни на централната банка на Република Корея.

Самата Северна Корея не обявява никакви статистически данни за икономиката си.

Централната банка на Южна Корея публикува свои оценки от 1991 година, основавайки се на информация от различни източници, включително и от южнокорейски външнотърговски агенции, уточни Ройтерс.

Севернокорейската външна търговия се е свила с 48,4 процента в стойностно изражение през 2018 година, след като засилените международни санкции от края на 2016 и 2017 година са свили износа й с близо 90 на сто, допълва южнокорейската централна банка.

Производството на миннодобивния сектор на КНДР е спаднал със 17,8 на сто заради санкциите срещу износа на въглища и минерали. В същото време земеделската продукция, горското стопанство и риболова са се свили с 1,8 на сто заради сушата.

Населението на Северна Корея е било 25,13 милиона души миналата година, а доходите на човек са били 1298 долара, според оценки на южнокорейската централна банка.