Инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната отслабнаха в края на управленския мандат на председателя на ЕЦБ Марио Драги близо до рекордно дъно, отразявайки колко значително се промени ситуацията от 2012-а година насам, когато централната банка беше изправена пред много сериозни съмнения относно целостта на еврото, показват резултати от последно проучване на компанията Sentix сред близо хиляда инвеститори.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI - Euro Breakup Index), се понижи през октомври до 6,38% от 6,5% през септември, доближавайки рекордното дъно от 6,32% от април 2018-а година. Това означава, че едва малко над 6% от анкетираните инвеститори се опасяват от разпад на еврозоната в рамките на следващите 12 месеца.

Проучването на компанията Sentix беше проведено от 26-и до 28-и октомври - точно в края на управленския мандат на досегашния шеф на ЕЦБ Марио Драги.

Агенция Sentix напомня, че мандатът на г-н Драги беше доминиран от борбата за стабилност на еврозоната. Докато ЕЦБ беше изправена пред сериозни съмнения относно стабилността на еврото и на региона на единната валута, когато същият индекс удари исторически връх от цели 73% през юли 2012-а, от тогава до днес ситуацията се промени значително и опасенията за разпад на еврозоната вече са близо до рекордно дъно.

ази седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги предаде щафетата на своята наследница Кристин Лагард. Французойката, бивша шефка на Международния валутен фонд, е изправена пред много предизвикателства и въпроси по отношение на паричната и лихвена политика. В настоящи момент обаче еврокъщата изглежда е в добра форма, като инвеститорите въобще не поставят на този етап под въпрос бъдещото на еврото и на еврозоната.

Марио Драги ще остане в историята на ЕЦБ с думите си от средата на 2012-а година, че "ще направи всичко възможно, за да запази еврото и еврозоната заедно". И двете групи инвеститори, участващи в проучването на Sentix, споделят това заключение, въпреки че остатъчният скептицизъм сред частните инвеститори е малко по-изразен, отколкото сред професионалистите (институционалните инвеститори), за които на несигурността около бъдещето на еврото беше сложен край още през 2017-а година.

Сега идва времето на новия президент на ЕЦБ г-жа Лагард, която не само ще развие свой собствен начин на говорене, но и на която инвеститорите ще гледат, поне в началото, с известно подозрение от гледна точка на паричната политика. С оглед обаче на факта, че начело на МВФ тя успя да допринесе за справяне с гръцката дългова криза, може да ѝ се вярва, че ще действа не по-малко решително от нейния предшественик, когато става въпрос за сигурността на еврото и на еврозоната. Инвеститорите й вдъхват това доверие.