По време на започващия днес Пети източен икономически форум във Владивосток може да бъдат подписани споразумения на обща стойност 3 трилиона рубли, сочи оценка на руското Министерство на развитие на Далечния изток, цитирана в "Известия".

Очаква се във форума да участват над 8000 делегати от 65 държави, отбелязва вестникът.

Изданията изброяват най-видните гости, очаквани във Владивосток, а "Известия" публикува интервю с индийския премиер Нарендра Моди, който се очаква да разговаря там с президента на Русия Владимир Путин.

"Винаги казвам на президента Путин, че отношенията на Индия с Русия не бива да са отношения между купувач и продавач. Ние сме близки приятели и трябва да мислим какво можем да направим заедно в бъдеще. Днес, ако Индия получи технологии, може евтино да произвеждаме военна техника и бихме могли да доставяме оръжия на трети страни на много ниски цени", казва Моди.

Щом Русия смята да развива Далечния изток, "там трябват трудови ресурси. И Индия има големи възможности в тази област", подчертава премиерът на страната.

"Убеден съм, че ако милиони индийци заминат на работа в Далечния изток, след приключване на работата ще се върнат у дома", уверява Моди.

Русия предлага на Монголия държавен заем от 100 милиарда рубли за енергийни и железопътни проекти, пише "Комерсант" в статия за форума, на който се очаква Владимир Путин да преговаря и с монголския президент Халтмаагийн Батулга.

Според вестника с този заем Москва смята да подкрепи своята оферта да модернизира ТЕЦ-3 в Улан Батор, която отстъпва по цена на китайската. Залогът не е само една ТЕЦ - става дума за системно навлизане в енергийните проекти на една страна, която разчита до 2030 г. четворно да увеличи производството, пише "Комерсант".

В друг материал за предстояща сделка във Владивосток изданието описва намеренията на китайския холдинг "Сириус" да изгради в руския Хабаровски край "потенциално най-големия в света завод за производство на метанол - 7,2 милиона тона годишно". За суровина ще се използва газ от находищата в Западна Якутия - предвиждат се той да бъде доставян до брега на Охотско море по газопровод с дължина към 1200 километра. Проектът ще е на стойност 740 милиарда рубли. Аналитиците смятат, че е осъществим, но се съмняват дали е рентабилен. Налагат се големи инвестиции в инфраструктура, а мощността - почти 10 на сто от световното производство на метанол, изглежда прекомерна, добавя "Комерсант".

Южна Корея разчита възможно най-скоро да приключат преговорите с Русия за създаване на зона за свободна търговия в сферата на услугите и инвестициите. Това заявява в интервю за "Известия" южнокорейският вицепремиер и финансов министър Хон Нам-ки, който води делегацията на страната си за форума във Владивосток. По думите му Сеул вижда големи възможности за сътрудничество с Русия в този регион по-специално в логистиката и транспорта, в селското стопанство и риболова. Южнокорейското правителство предлага и тристранни проекти в селското стопанство, риболова и туризма с Русия и Северна Корея.

Освен това Русия е най-големият производител на природен газ в света, а Южна Корея заема трето място по внос на втечнен природен газ. Затова смятам, че двете държави имат огромен потенциал за сътрудничество в газовата сфера, допълва Хон Нам-ки, напомняйки, че Москва вече 10 години гарантира на Сеул "сигурни доставки на втечнен природен газ" в размер на 1,5 милиона тона годишно. /Андрей Шарков/