Промишлената активност в еврозоната се сви през януари 2020 година за дванадесети пореден месец, но по-сдържано от очакваното, показват окончателните данни от редовно бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха лека възходяща ревизия и предполагат, че промишленият сектор вероятно вече преодоля най-сериозния етап от рецесионната си фаза.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през януари до 47,9 пункта от 46,3 пункта през декември и малко над предварителен индекс на ниво от 47,8 пункта. Въпреки че промишленият PMI индекс продължава да се свива за дванадесети пореден месец (индекс под ниво от 50,0 пункта), това е най-сдържаното рецесионно ниво в промишлеността от средата на 2019-а година насам.

Индексът, измерващ самото ниво на производство, пък нарасна от 46,1 пункта в края на миналата година до 48,0 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от юни 2019-а. Именно тази компонента се включва в PMI индекса на общата бизнес активност, който ще бъде представен от агенция IHS Markit в сряда.

"Производството в еврозоната дава признаци на известно съживяване в началото на 2020 година", коментира днешните данни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

"Подобрението подсилва нашето мнение, че икономиката на еврозоната може да отбележи укрепване на растежа през следващите месеци, което означава, че Европейската централна банка ще се въздържи от каквито и да било промени в настоящата си стимулираща парична и лихвена политиката и вместо това ще се съсредоточи върху своя стратегически преглед", допълни той.

През миналия месец ЕЦБ остави без промяна предприеманите от нея мерки, но започна широк преглед на досегашната си политика, тъй като новият ѝ президент Кристин Лагард желае да предефинира основната цел на централната банка за ценова стабилност и как да я постигне.

От години ЕЦБ се мъчи неуспешно да постигне устойчива инфлация от малко под 2%, но последното проучване на агенция IHS Markit отчете, че промишленият ценови индекс се понижи през януари до 48,6 пункта от 48,9 пункта месец по-рано.

Останалите компоненти на промишленото PMI проучване обаче - като тези за новите поръчки, заетостта в сектора и очакванията за производството в бъдеще - отбелязаха подобрение през първия месец на настоящата година.

Крис Уилямсън обаче подчерта, че ключовите рискове, които биха могли да променят настоящите индикации за подобряващи се перспективи в еврозоната , включват заплахата от американски тарифи върху вноса на европейски стоки и евентуална нова ескалация на търговската война, проблеми в двустранната търговия с Великобритания в следствие на Брекзит, както и несигурността около очакваното негативно въздействие върху бизнес и потребителските нагласи на коронавируса Ухан.

Последното проучването на IHS Markit отчита поредно свиване на промишлената активност в Германия, Италия и Испания, но по-сдържано спрямо месец по-рано, както и запазване на експанзията в промишлеността на Франция.

Германският промишлен PMI индекс нарасна през януари до 45,3 пункта от 43,7 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 45,2 пункта, като немската промишлен активност продължава да се свива за дванадесети пореден месец (индекс под 50 пункта) - най-продължителната рецесия в индустриалния сектор на Германия от 2008-а година насам.

Аналогичният индекс на Франция се повиши през януари до 51,1 пункта от 50,4 пункта през декември и малко над предварителен индекс на ниво от 51,0 пункта, оставайки стабилно в нивата на експанзия.

Италианският промишлен PMI отскочи рязко през януари до 48,9 пункта от 46,2 пункта в края на 2019-а година, достигайки 8-месечен връх, но все още се намира на негативна територия (под важната бариера от 50,0 пункта).

Испанският промишлен PMI индекс също отскочи през януари до 48,5 пункта от 47,4 пункта месец по-рано, но и той остава на нива, сигнализиращи за свиване на промишлеността.