Икономическият растеж на САЩ се забави доста по-сдържано от очакваното през третото тримесечие на настоящата година, тъй като спадът на бизнес инвестициите беше компенсиран от солидни потребителски разходи, подобряване на жилищния сектор и отскок в американския експорт. Това е знак, че продължаващата вече десетилетие експанзия на водещата световна икономка остава в сила въпреки търговските напрежения и влошаващата се глобална бизнес активност.

Растежът на американската икономика през третото тримесечие на 2019-а година се забави слабо до 1,9% от 2,0% през второто тримесечие, докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-рязко отслабване на растежа на БВП към 1,6%, показва предварителна оценка на Търговския департамент на САЩ.

Ключова подкрепа за икономическата експанзия през периода юли - септември отново оказаха потребителските разходи, въпреки че техният растеж се забави до 2,9% от 4,6% през второто тримесечие (най-солиден растеж от края на 2014-а година). Трябва да се има предвид, че разходите на домакинствата по принцип формират около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. Подкрепа за продължаващото добро нарастване на потребителски разходи оказва 50-годишното дъно на американската безработица и увеличаващите се заплати. Поредното увеличаване на потребителските разходи допринесе с 1,93 процентни пункта към растежа на БВП през третото тримесечие.

В същото време обаче бизнес инвестициите се свиха с цели 3,0% в резултат на търговското напрежение най-вече по оста САЩ-Китай след тяхно понижение с 1,0% и през второто тримесечие, отбелязвайки най-солиден спад от близо 4 години насам. Задълбочаващият се спад на бизнес инвестициите е най-ясно изразен в намаляване на разходите за оборудване и за нежилищна инфраструктура. Не трябва да се забавя, че проблемът на самолетостроителния гигант "Боинг" с все още принудително приземените самолети от модела 737 Max също вреди на общите бизнес инвестиции през третото тримесечие.

Жилищните инвестиции обаче нараснаха с 5,1% на годишна база след шест поредни тримесечия на спад, докато инвестициите за инфраструктура като строителството на мостове, промишлени заводи и на нови петролни и газови сондажи се понижиха с цели 15,3%.

Спадът на частните бизнес инвестициите отне 0,27 процентни пункта от растежа на БВП през третото тримесечие. В същото време правителствените разходи се увеличиха с 2% след ръст с 4,8% през второто тримесечие, но успяха да добавят 0,35 процентни пункта към растежа на американската икономика.

Стойността на акумулираните бизнес запасите (на непродадените стоки) се понижи леко до 69,0 млрд. долара от 69,4 млрд. долара през второто тримесечие, но това по-слабо увеличение на бизнес запасите отне едва 0,05 процентни пункта от растежа на БВП през трите месеца до края на септември.