Сближаването на икономиките в Европейския съюз се забавя. Затова предупреди главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на Брюкселския икономически форум. Георгиева предупреди, че развитието на технологиите прави все по-богати развитите държави, но отваря все повече проблеми в по-слабо развитите държави и региони.

Световната банка отчита сериозен проблем с образованието и квалификацията на хората, категорична е Кристалина Георгиева:

"Нашето заключение е, че Европа трябва да се фокусира основно върху инвестициите в хората. Това трябва да бъде изведено като най-важен приоритет."

Според Георгиева, в развитите се страни, където и технологиите са много по-напреднали, хората по-лесно се приспособяват към пазара на труда и имат все по-висока производителност. В по-слабо развитите държави обаче това обрича много хора да останат извън пазара на труда:

"Показателите за продуктивност на страните, особено от южната част на Европа, се отдалечават от тези на северната част от континента. Този показател, измерен на ниво отделна държава, също се разминава все повече за отделните региони. Стандартът на живот е все по-различен в различните региони".