ГЕРБ предлага създаване на централизирана административна информационна система - единна входна точка за подаване на финансовите отчети на юридическите лица. Това ще стане с промени в Закона за Търговския регистър и за регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, обясни на брифинг в НС председателят на правната комисия Анна Александрова. Целта е намаляване на административната тежест върху бизнеса.

Най-често ползваната от бизнеса услуга е подаването на финансови отчети и друга информация, което досега се прави към различни институции - НАП, НСИ, Агенцията по вписванията, обясни Мария Илиева. По думите й, с предлаганите промени се облекчава административната тежест, защото въвеждането на единната точка за подаването на отчета ще направи така, че с един софтуер ще се подава необходимата информация, която впоследствие институциите ще разпределят административно помежду си. Така ще се спести време, ресурси, разходи.

Системата представлява влизане в софтуер в единна точка, идентифициране на лицето, попълване на отчетите и на необходимите форми за статистиката и, след валидиране на документа и даване на номер на съответния потребител, институциите сами ще си изтеглят необходимата информация, описа механизма Илиева.

Целевите групи са всички юридически и физически лица, които извършват дейност на територията на България, добави Красимир Ципов.

На въпрос дали ГЕРБ обмисля да отпадне давността при приватизационните сделки, председателят на правната комисия отговори, че към момента парламентарната група и партията обмислят промени в закона, но все още не са започнали консултации с политически сили и институции.

На коалиционен съвет щяло да се реши дали и как да се отговори на искането днес на "Атака" за изслушване на военния министър Красимир Каракачанов за продажба на имоти на ведомството и негови кадрови решения.