Иракският министър на финансите Али Алауи, който временно изпълнява и длъжността министър на петрола, съобщи, че страната му се е съгласила да позволи на саудитски компании да инвестират в западното газово находище "Акас", съобщи саудитската новинарска телевизия Ал Арабия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Находището "Акас", което се намира в западната провинция Анбар на границата със Сирия, е най-голямото в Ирак.

Министърът започна обиколка из Залива, за да се опита да предотврати опасността милиони чиновници да не получат заплати след главозамайващия спад на цените на суровия петрол, предаде Франс прес.

Алауи се срещна в Рияд със саудитските министри на финансите, енергетиката и външните работи, като ги моли за незабавна финансова подкрепа за Ирак, за да може правителството да спази ангажиментите си към служителите си, съобщиха държавните медии на двете страни.

След Саудитска Арабия е планирано посещение на иракския министър в Кувейт и Обединените арабски емирства, където също ще търси финансова помощ, уточни за АФП правителствен служител от Багдад.

Шел изтегли свои служители

Енергийният гигант Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) изтегли 60 свои чуждестранни служители от иракската Басра газ къмпани (Basra Gas Company) като мярка за сигурност, след като заради забавени заплати избухната протести, предаде Ройтерс.

Служителите са отлетели от Ирак на 20 май, след като работници протестираха пред централата на компанията с искане да им бъдат изплатени забавени възнаграждения.

Басра газ е съвместно дружество между държавната Саут газ къмпани (South Gas Company), Шел и Мицубиши (Mitsubishi).

Шел увери, че производството не е засегнато.

Евакуираните служители ще работят дистанционно и не се очаква мярката да засегне дейността на Басра газ в краткосрочен план.

Какво се случва в Ирак

ООН публикува в събота, 23 май, доклад за отвличането на демонстранти в Ирак от октомври миналата година до втората половина на март тази година.

В четвъртия си доклад за демонстрациите в Ирак Върховният комисариат на ООН за правата на човека и Мисията на ООН за подпомагане на Ирак съобщават за 123-ма души, които са изчезнали в периода от 1 октомври 2019 до 21 март 2020 г. Местоположението на 98 от тях е било установено, но останалите 25 продължават да отсъстват или са в неизвестност.

От началото на демонстрациите през октомври миналата година ООН регистрира смъртта на 490 активисти, а за 7783 души се знае, че са получили наранявания. По-голямата част от демонстрантите са млади и безработни и настояват за спазването на икономическите и социалните им права.

Демонстрациите продължиха и след появяването на Ковид-19 в Ирак.