Саудитска Арабия отвори вратите си за чуждестранни туристи с въвеждането на нов визов режим за 49 държави и с призив към чуждестранни компании да инвестират в сектор, за който се очаква да носи 10 процента от БВП до 2030 г., предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Ултраконсервативното мюсюлманско кралство, което е относително затворено от десетилетия, през последните години разхлаби установените строги социални правила като разделянето на мъже от жени на обществени места и изискването жените да бъдат напълно покрити с черни роби, наречени абая, отбеляза Ройтерс.

Ръководителят на комисията по туризъм и национално наследство Ахмед ал Хатийб каза в интервю за агенцията, че черните роби няма да са задължителни за жени туристки, но те трябва да са със скромно облекло, включително и на обществените плажове.

Ал Хатийб посочи, че алкохолът остава забранен и че "в Саудитска Арабия ще има достатъчно туристи, които да се наслаждават на други неща".

Визи ще могат да се получават онлайн на цена от около 80 долара, като няма да има ограничения за жени, които искат да пътуват без мъж придружител. Достъпът до свещените градове Мека и Медина ще е ограничен за туристи.

По-късно днес ще бъде съобщено за кои държави се отнася новият визов режим, но Ал Хатийб каза, че Китай, Япония, Европа и САЩ се сред тях.

Досега чужденците, пътуващи в Саудитска Арабия, бяха главно работници и техни роднини, бизнесмени и мюсюлмански богомолци, които получаваха специални визи за Мека и Медина.

През декември бяха въведени електронни визи за спортни събития и концерти.

Новият визов режим е част от амбициите на фактическия управник - престолонаследника Мохамед бин Салман, да развие нови клонове на промишлеността и да отвори обществото, включително и чрез отмяна на забраната за забавления.