Саудитският Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund - PIF) обяви планове да изгради луксозна туристическа дестинация на северозападното си крайбрежие, предаде Франс прес.

Това е най-новият от поредицата мега проекти в богата на петрол страна, която се опитва да прекрати зависимостта си от "черното злато".

Проектът с името "Амаала" ще бъде "естествено продължение на Средиземно море" и е наричан още Ривиерата на Близкия изток, посочи суверенният фонд в изявление, публикувано снощи.

Проектът предвижда изграждането на хотели, частни вили, художествена академия и яхт клуб.

Фондът не уточнява срока за изграждането и размера на инвестициите, но отбелязва, че ще осигури първоначалното финансиране.

Саудитска Арабия ухажва инвеститорите с планове за редица "гига проекти", финансирани частично от Държавния суверенен фонд, но скептиците поставят въпроса за тяхната жизнеспособност.

Кралството вече представи план за създаването на НЕОМ (NEOM) - мегапроект, който трябва да играе ролята на местна Силициева долина, плюс туристическия проект за курорт "Ред сии" (Червено море), като и двата проекта са за стотици милиарди долари.

"Амаала", наред с НЕОМ и "Ред сии", ще бъде част от инвестиционното портфолио от гигапроекти, което ще помогне за икономическата диверсификация на Саудитска Арабия, отбелязва фондът.

Тези проекти са дело на саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който разработи мащабната програма за реформи "Визия 2030".

Реформите се дължат отчасти на стремежа да се увеличи местното потребление и да се привлекат чуждестранни инвестиции, докато кралството преодолява последиците от забавянето на икономиката си.

Развитието на туризма е една от основните концепции на "Визия 2030".