Американският финансов министър Стивън Мнучин и председателят на Управлението за федерален резерв Джероум Пауел заявиха, че основните приоритети на правителството в евентуален нов помощен пакет за икономиката трябва да бъдат предоставянето на заеми на малките бизнеси, които те могат да си позволят, и допълнителните помощи за милионите американци, които все още са безработни заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

На фона на слабите шансове за нов федерален помощен пакет членовете на комисията на Сената по банково дело инструктираха Мнучин и Пауел да предложат подобрения в начина, по който да бъдат разпределени трите трилиона долара, вече отпуснати от Конгреса в помощ на американската икономика за преодоляване на негативните последици от пандемията от коронавируса.

Членовете на комисията от Демократическата партия приканиха Мнучин да се постарае да убеди републиканците в Конгреса да се съгласят за отпускане на повече средства в помощ на домакинствата и компаниите от тези, които са склонни да предвидят в евентуален нов помощен пакет. Републиканците в комисията призоваха демократите да обмислят варианта с по-малко средства в евентуалния нов пакет, за да може той да бъде одобрен и в двете камари на американския Конгрес.

Мнучин заяви, че предоставянето на достъпни заеми на бизнесите и на помощи на безработните трябва да са приоритет за Конгреса при приемането на евентуален нов помощен пакет.

Пауел също изрази съгласие, че подкрепата за малкия бизнес и безработните трябва да е приоритет.