Шансовете за икономическа рецесия в САЩ през следващата година са нараснали до най-високо ниво, откакто е президент Доналд Тръмп, показват резултати от последно проучване на бизнес телевизията CNBC, цитирана от БНР.

В същото време участвалите в проучването намалиха подкрепата си за начина, по който Тръмп управлява икономиката на страна и понижиха перспективите си за икономическия растеж и за нивото на основния лихвен процент, като някои от тях дори започнаха да обмислят идеята за намаляване на лихвите през 2019-а година.

Въпреки това, все още мнозинството от 43-те респонденти, които включват икономисти, мениджъри на фондове и стратези, твърдят, че капиталовият пазар е реагирал прекомерно в низходяща посока.

Шансовете за рецесия през следващите 12 месеца са се увеличили до 23% спрямо 19%, отчетени през предходното аналогично проучване. Това е по-високо от средното ниво от 19%, заложено в проучванията на CNBC през последните 7 години и е с 9 процентни пункта по-високо от най-ниското ниво по време на управленския мандат на Доналд Тръмп.

"Традиционните сигнали за рецесия в САЩ, видни от формата на кривата на доходността до спада на жилищните инвестиции и на спредовете на корпоративни облигации, предполагат икономическа рецесия в края на 2019-а или началото на 2020-а година", отбеляза Констанс Хънтър, главен икономист в KPMG и участник в проучването на CNBC.