Вашингтон обяви радикални санкции срещу режима на Николас Мадуро. Държавната петролна компания на страната PdVSA е включена в санкционния списък на Министерството на финансите известен като (SDN-list). Това предполага блокиране на всички активи на венецуелската компания на територията на САЩ и забрана за всякакви операции с нея на американски юридически лица, става ясно от съобщение на сайта на министерството.

PdVSA е единственият източник на валутни постъпления на правителството на Мадуро и със санкциите ще се блокират сметките й в щатите, възлизащи на 7 милиарда долара. Според решението, танкерите, които вече са потеглили от Венецуела към САЩ, натоварени с петрол, ще бъдат разтоварени, но парите от продажбата на петрола в тях също ще бъдат блокирани.

Министерството на финансите на САЩ дава срок от два месеца за прекратяване на всички договори с PdVSA, тоест до края на март 2019 година. В санкциите вече са включени Централната банка на Венецуела, всички членове на правителството на Мадуро, а също така и "всяко лице, което действа в интерес на режима на Мадуро".

Петролът, добиван във Венецуела е тежък и за да бъде годен за преработка, той се разрежда с произвеждан в САЩ "петролен спирт". Липсата му ще направи износа на Венецуела към други държави на практика невъзможен.Според съобщението на американското Министерство на финансите, санкциите ще бъдат премахнати само при предаване на властта на временния президент Гуаидо или на законно избрано правителство.