Не е ясно дали администрацията на САЩ ще обяви този месец решението за необходимостта от въвеждане на мита за автомобили от Европейския съюз, заявява в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от ТАСС,  Ройтерс и БТА.

Той не отговори дали има нова дата за оповестяване на това решение.

В края на юли Рос съобщи, че по разпореждане на президента Доналд Тръмп ведомството му извършва разследване и събира материали с цел да бъде прието решение за необходимостта от въвеждане на мита. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че тогава той е посочил месец август като вероятен срок за приемане на такова решение.

Сега по думите на Рос не е ясно дали докладът ще бъде оповестен този месец и това се дължи на преговорите с Европейската комисия, Мексико и Канада.

Друг фактор за забавяне на разследването и приемане на решение са състоялите се на 25 юли във Вашингтон преговори между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и Тръмп, след които беше обявено, че САЩ и ЕС са се споразумели да работят за отмяна на взаимните мита и търговски бариери и да създадат работна група за решаване на въпросите в търговската сфера и оценка на съществуващите мита.

Уилбър Рос изтъкна още една причина за забавянето - огромният обем на материалите, които ведомството трябва да разгледа.

На 23 май Тръмп обяви, че е възложил на министерството на търговията да проучи дали вносът на автомобили застрашава националната сигурност и дали във връзка с това следва да бъдат въведени вносни мита.