Съединените щати инвестират в Африка, без да я обременяват с непоносим обем задължения, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза това в събота в Сенегал, където в негово присъствие четири американски компании сключиха сделки за общо над 1 милиард долара.

Договорите бяха представени като част от усилията на Съединените щати да помогнат на Африка да развие своята инфраструктура с прозрачни и необременяващи споразумения.

Внимавайки да не разкритикува директно Китай, Блинкън заяви вчера в Нигерия, че международните сделки често са непрозрачни и под принуда, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати инвестират "без да обременяват (съответната) страна с дълг, който тя не може да обслужва", каза днес Блинкън на церемонията по подписването на сделките. Той добави, че търговските споразумения ще помогнат за подобряване на инфраструктурата, ще създадат работни места и ще укрепят обществената сигурност и устойчивостта пред климатичните промени.

Сенегал бе последният етап от обиколката на държавния секретар на САЩ в Африка, която включваше визити още в Кения и Нигерия. Блинкън се опита да зададе нов тон в отношенията на Съединените щати с този континент, след като предишният американски президент Доналд Тръмп се изказа пренебрежително за някои африкански държави и забрани на гражданите на шест от тях да пътуват до Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Още за САЩ, Африка, Китай и Г-7

В Абуджа на 18 ноевмри Антъни Блинкън каза, че е подписал с нигерийския външен министър Джефри Ониеама програма за помощ за развитие на стойност 2,17 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Блинкън заяви на съвместна пресконференция с Ониеама, че САЩ ще продължат да инвестират в Нигерия.

Запитан за съперничеството между САЩ и Китай във връзка с инфраструктурните инвестиции в Африка, където Пекин засилва влиянието си през последните години.

"Когато става дума за инфраструктурни инвестиции, отново това няма общо с Китай или с някой друг", каза държавният секретар на пресконференцията.

Според него китайските инвестиции в Африка по принцип са нещо добро, но страните не би трябвало да бъдат оставяни с "огромен дълг, който не могат да изплатят".

По думите му също така би трябвало да има права на работниците, мерки за защита на околната среда и гаранции срещу корупцията.

Блинкън заяви, че развитите държави от Г-7 възнамеряват да инвестират в Африка.

Ониеама каза, че Нигерия има нужда от инвестиции от Китай, за да се справи със сериозния недостиг в инфраструктурата. Според него поетият от Нигерия дълг е "устойчив".

"Ние съзряхме голяма възможност с китайците", заяви нигерийският външен министър.

"Те са свикнали с много подобни проекти с огромен капитал, както и инфраструктурни проекти", каза той.

Китай е един от водещите двустранни кредитори на Нигерия и осигурява финансиране за строеж на инфраструктурни обекти като пътища, жп линии и газопроводи. Дългът на Нигерия към Китай е възлизал на 3,121 милиарда долара или 3,94 процента от общия дълг на страната към март 2020 г., показват данни на нигерийската служба за държавния дълг.