САЩ ще проведе търговски разговори с Китай на средно ниво в началото на януари, съобщи агенция Блумбърг. Американската делегация ще бъде водена от заместник-търговския представител на САЩ Джефри Гериш и ще отпътува за Пекин на 7 януари, допълват от агенцията, цитирайки два свои източника, запознати с въпроса. В делегацията на САЩ ще бъде включен и заместник-финансовия министър Дейвид Малпас.

От Министерството на търговията на Китай потвърдиха, че двете страни планират провеждането на търговски преговори през следващия месец. Междувременно ще продължават консултациите посредством "интензивни" телефонни разговори, заяви пред репортери говорителят на министерството Гао Фън, цитиран от Ройтерс. Според него консултациите напредват непрекъснато, въпреки коледната почивка в САЩ.

През последните седмици официални представители на САЩ и Китай проведоха поредица от телефонни разговори, но предстоящата в началото на следващия месец среща ще бъде първата лице в лице след проведените на 1-ви декември разговори между президентите на двете държави - Доналд Тръмп и Си Цзинпин в Буенос Айрес, Аржентина. На тази среща двамата лидери се договориха за 90 дневен период на преустановяване на "войната с митата", през който да се проведе новия кръг от търговските преговори.

Информацията за предстоящата среща е пореден знак, че двете най-големи икономики в света постигат напредък в охлаждането на търговското напрежение между тях. По-рано тази седмица Пекин обяви трети кръг от тарифни намаления, понижавайки митата върху вноса на повече от 700 стоки от 1-ви януари догодина като част от усилията си да отвори икономиката и да намали разходите за местните потребители.