Американските и китайските официални търговски представители проведоха "конструктивен" телефонен разговор във вторник, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, визирайки новия кръг от преговори, след като в края на юни лидерите на двете най-големи световни икономики се съгласиха на временно примирие по отношение на едногодишна търговска война, съобщава Ройтерс.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин разговаряха във вторник с вицепремиера на Китай Лю Хъ и с министъра на търговията Джун Шан, полагайки по този начин по-нататъшни усилия за разрешаване на неуредените търговски спорове между двете държави.

Директорът на Националния икономически съвет към Белия дом Лари Къдлоу отбеляза, че снощните преговори "са минали добре" и "са били конструктивни". Той добави, че двете страни са разговаряли за евентуална предстояща среща лице в лице, но предупреди, че няма магически начин да се постигне това, което досега се изплъзваше при опитите за постигане на сделка.

"Тук няма чудеса. През зимата и пролетта имаше напредък, който обаче спря в последствие. Надяваме се, че можем да продължим там, от където спряхме, но все още не знам", отбеляза Лари Къдлоу пред репортери в Белия дом.

Междувременно китайското министерство на търговията посочи в кратко изявление, че двете страни "са разменили мнения относно прилагането на консенсуса, постигнат от лидерите на двете държави на срещата в Осака". Министерството обаче не даде други подробности относно проведения телефонен разговор.

Ройтерс отбелязва, че коментарите на Къдлоу показват, че все още не е ясно дали двете страни ще подновят работата си по проекта, съгласуван преди прекратяването на преговорите, както искат американските служители, или ще се използва друга отправна точка.

"Среща лице в лице между двата преговарящи екипи ще бъде нещо добро и може да се случи в Пекин, но все още няма подобна информация", посочи Къдлоу.