Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и китайският президент Си Цзинпин си размениха критики в речи, произнесени на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея, съобщи "Асошиейтед прес".

В речите си Пенс и Си Цзинпин очертаха конкурентни визии за световното лидерство на фона на напрежението между двете страни в търговията и други области.

Американският вицепрезидент заяви, че няма да има отстъпки в политиката на президента на САЩ Донлад Тръмп срещу търговските практики на Китай и кражбите на интелектуална собственост. Вашингтон наложи допълнителни мита на китайски вносни стоки на стойност 250 милиарда долара. Китай взе ответни мерки. Пенс отново повтори, че администрацията на Тръмп заплашва да удвои наказателните мита.

САЩ няма да променят курса си, докато Китай не промени своя, заяви Пенс, обвинявайки Пекин в кражба на интелектуална собственост, безпрецедентни субсидии на държавни компании и "огромни" пречки за навлизането на чуждестранни компании на огромния китайски пазар.

Пенс обяви, че САЩ ще участват в плана на Австралия за развитие на военноморска база в Папуа-Нова Гвинея, където се провежда срещата. Китай ухажва настоятелно Папуа-Нова Гвинея и други тихоокеански островни държави със заеми и помощ за инфраструктурата.