САЩ и Китай не са се договаряли за по-нататъшно съкращаване на митата, се казва в съвместно изявление на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, цитирано от Ройтерс и БТА.

Те казаха, че всички аспекти на Първата фаза на търговското споразумение ще станат публично известни по-късно днес, когато споразумението бъде подписано в Белия дом. Поверителен засега ще остане само анексът към него, в който ще бъдат описани американските продукти и услуги, които Китай ще купува.

"Няма други устни или писмени договорки между САЩ и Китай по тези въпроси. Няма и споразумение за по-нататъшни съкращения на митата. Слуховете за обратното са категорично неверни", се казва в изявлението.

Самият Мнучин каза по-късно пред репортери, че САЩ засега оставят в сила наложените мита върху китайски стоки до приключването на втората фаза на двустранното търговско споразумение. "Ако президентът (Тръмп) договори бързо тази втора фаза, той ще обмисли смекчаване на мита като част от нея, отбеляза финансовият министър на САЩ.

Китай е обещал да купи допълнително от САЩ стоки за почти 80 млрд. долара през идните две години като част от примирието в търговската война, твърди днес Ройтерс, цитирайки неназован източник. Според някои щатски експерти обаче това е нереалистична цел.