Търговските власти на САЩ представиха списък от китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, към които да бъде насочен евентуален нов кръг на вдигане на вносните мита в търговския спор с Пекин, информира Асошиейтед прес.

Според службата на постоянния търговски представител на САЩ списъкът има за цел да проправи пътя към изпълнение на заплахата на президента Доналд Тръмп да обложи с допълнителни мита от 25 процента всички китайски стоки, внасяни на американския пазар.

Списъкът бе обявен, след като снощи Китай съобщи, че ще увеличи митата за внос на американски продукти за 60 млрд. долара в отговор на по-високите американски мита, наложени миналата седмица.

Американският списък включва лаптопи, промишлено оборудване и широк спектър селскостопански стоки. Службата отбеляза, че е изключила фармацевтичните продукти и редкоземните метали.

Новата поредица наказателни мерки между двете най-големи икономики в света задълбочиха притесненията, че спорът може да забави икономическия растеж и ще разтърси финансовите пазари