Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че би искал авиолинията между Белград и Прищина да бъде открита много скоро, както и реализацията на други проекти, тъй като свързването и отварянето едни към други е нещо, което е добро за всички в региона, предаде Танюг.

Абсолютно свободният поток на стоки, капитали и преди всичко на хора и услуги е в интерес на всички, преди всичко на албанците, каза Вучич пред журналисти.

Той изтъкна, че Сърбия се подготвя за 21 и 22 септември, когато се очаква откриването на канцелария на американската финансова институция за развитие DFC (United States International Development Finance Corporation) в Белград.

Вучич каза, че води разговори с европейските партньори за различни проекти, посочвайки, че е договорена първата отсечка на магистралата Ниш-Плочник (част от магистралата до Прищина) на стойност 225 милиона долара, от които 40 милиона евро ще бъдат европейско финансиране.

Това са важни неща за целите Балкани, които допринасят за промяна на мисленето, подчерта Вучич.

На 4 септември сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти подписаха с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом споразумение за нормализиране на икономическите отношения. Според медийни информации споразумението предвижда в частност инвестиции в размер на 13 милиарда долара в съвместни проекти, включително инфраструктурни.