Германският софтуерен гигант САП (SAP) ще започне да предлага на бащите с новородени деца сред служителите й възможност да работят по-малко часове, без това да се отрази на заплатите им, предаде ДПА.

От януари те ще могат да намалят работното си време с 20 процента за осем седмици след раждането, но ще получават цялата си заплата, каза пред ДПА ръководителят на отдел "Човешки ресурси" Кава Юноси.

"Предлагаме им възможността да прекарат повече време от обикновено със семействата си в спокойна атмосфера", отбеляза той.

Предлага се и удължаване на този облекчен режим до 12 седмици в случай на раждане на повече от едно дете. Подходът е подобен на този при отпуска по майчинство за жените, който е регулиран със закон.

САП, чиято централа е в Германия, има около 24 000 служители на пълно и непълно работно време в страната, повечето от които са мъже.

Германските компании са поставени под все по-силен натиск да се грижат за щастието на служителите си на фона на недостига на квалифицирана работна ръка и липсата на млади служ