По данни на Европейската комисия наложените срещу Русия санкции започват да дават резултат. Търговските ограничения вече са засегнали руски експортни сделки, които преди войната са били на стойност над 73 милиарда евро годишно, са съобщили експерти от ЕК пред ДПА. В процентно изражение това представлява 48 на сто от износа на Русия за ЕС преди войната.

В рамките на около четири месеца са били замразени и руски активи на стойност около 13,8 милиарда евро. Сред потърпевшите са олигарси и поддръжници на президента Владимир Путин. Милиарди от резервите на Руската централна банка също вече не са достъпни.

ЕС очаква спад в руската икономика

"Данните, с които разполагаме, показват ясно, че санкциите оказват своето влияние", заяви високопоставен служител на ЕС, помолил за анонимност. Въпреки сравнително краткия период, откакто са наложени, руската икономика вече ги усеща, а и ефектът от тях тепърва ще се засилва. Брюксел очаква руската икономика да се свие с 10,4 процента през тази година.

Според европейските експерти санкциите ще принудят Русия да промени икономическите си модели и да продължи пътя си към "затворена" икономика. Същевременно проблемите с доставките и липсата на достъп до модерни чужди технологии ще пречат на вътрешното производство, инвестициите и ръста на производителността. Смята се за малко вероятно Русия да успее да задоволи търсенето на стоки от санкционния списък самостоятелно или чрез внос от държави като Китай.

Възможни са проблеми при снабдяването с машини, резервни части за автомобили и със съхранението на данни. ЕС смята, че забраната за износ на продукти с двойно предназначение вече се отразява на военния капацитет на Русия. Важни заводи от отбранителната сфера, като например такива, произвеждащи ракети "въздух-въздух" и танкове, са принудени да затворят заради липсата на компоненти от чужбина.

IT-специалистите напускат страната

Според Брюксел забраните за внос от ЕС засягат технологичните компании, операторите на мобилни мрежи и руската автомобилна индустрия. След напускането на западните производители, съветските марки като "Москвич" отново се възраждат. Правителството иска да осигури евтини кредити, за да могат хората отново да купуват повече коли. Много руснаци обаче просто не разполагат с достатъчно пари.

Руската гражданска авиация на свой ред страда не само от забраната за полети в Европа, но и от ограниченията за износ на резервни части и услуги, наложени от Брюксел и Вашингтон. Според ЕС повечето руски авиокомпании вече не са в състояние да изпълняват международните изисквания за безопасност на полетите.

Проблемите се изострят и от това, че вероятно към 70 хиляди IT-специалисти са напуснали страната напоследък, а още 100 хиляди могат да ги последват.

Ембаргото върху въглищата и петрола

Експертите очакват значителни последици и заради ембаргото върху въглищата и петрола. Забраната за внос в ЕС на руски въглища ще влезе в сила на 10-и август. Очаква се тя да засегне една четвърт от руския износ на тези суровини, чиято обща стойност е около осем милиарда евро годишно.

Руският внос на суров петрол в ЕС през 2021-а година е възлизал на около 48 милиарда евро, а този на петролни продукти - на 23 милиарда. 90 на сто от тях ще отпаднат, когато от пети декември се сложи край на вноса по море, а от пети февруари догодина - и на преработените петролни продукти. Според европейските експерти 45 процента от руския бюджет се формират от приходи, свързани с петрола.

И европейската икономика страда от санкциите

Европейските икономики обаче също понасят щети от санкциите. Според експертите на ЕК най-голямото пряко въздействие е дошло от забраната за внос на стоманени изделия, 21 процента от които преди войната са идвали от Русия. Сравнително високите цени на пшеницата преди началото на конфликта са се покачили с още 35 на сто, на царевицата - с между 15 и 25 на сто, а на слънчогледа - с около 33 процента.

Брюксел допуска, че е възможно и по-нататъшно увеличение на цените заради забраната за внос на дървесина от Русия, както и настъпването на затруднения при производството на чипове, за което се използват благородни газове, каквито Русия вече не изнася. Заради войната Европейската комисия е разрешила до момента държавни помощи от над 200 милиарда евро за компании, които са особено засегнати от конфликта - например покрай високите разходи за енергия.

Материалът е публикуван в DW