Главният изпълнителен директор на авикомпанията изиДжет (easyJet) Йохан Лундгрен каза, че когато полетите бъдат възобновени, след като кризата с коронавируса отслабне, самолетите вероятно ще пътуват с празно средно място, за да се спазва социална дистанция, предаде Ройтерс.

Той посочи пред репортери днес, че авиокомпанията няма да бъде кешово затруднена, ако самолетите й бъдат принудени да не летят девет месеца, а ако това продължи по-дълго, ще може да поиска допълнително финансиране.

Нискотарифната авиокомпания изтъкна днес, че ще може да преживее дълго спиране на полетите през пандемията от коронавирус благодарение на предприетите стъпки за укрепване на финансите си.

ИзиДжет уточни, че ще може да свие флотилията си чрез лизинги и планира да продаде шест стари самолети, което ще й даде гъвкавост в зависимост от бъдещото търсене.

Авиокомпаниите по света се борят да оцелеят в момент на силни ограничения и забрани за пътувания, които почти спряха пътуването по въздух, като същевременно се запазва голямата несигурност около темпото на евентуалното възстановяване.

ИзиДжет обяви, че заради продължаващата несигурност не може да даде финансови прогнози за останалата част от финансовата 2020 година.

Авиокомпанията очаква загуба преди облагане с данъци за шестте месеца до края на март на стойност между 360 милиона и 380 милиона британски лири главно заради разходи за горивото, допълва Би Би Си. ИзиДжет вече е купила горивото за самолетите, но не е ясно те кога отново ще полетят.