Европейските бюджетни правила измъчват континента и трябва да бъдат променени, заяви днес крайнодесният италиански вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини, цитиран от Ройтерс.

Ако има европейски правила, които измъчват континента, то тези правила трябва да бъдат променени, каза той пред репортери днес в кулоарите на среща с представители на бизнеса в Рим.

Той говори ден, след като обезпокои международните финансови пазари с думите, че правителството е готово да пренебрегне правилата на ЕС, които ограничават бюджетния дефицит и прекомерния дълг.

Не е мое право, а мое задължени да премина отвъд някои европейски ограничения, които измъчват милиони италианци, каза вчера Салвини пред телевизия РАИ, съобщи ДПА.

Коментарът му бе в отговор на въпрос дали иска да пренебрегне правилата на еврозоната, които задължават страните да поддържат дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Салвини, който е инициатор на нов алианс от европейски крайнодесни групи, включително неговата партия Лига, се върна към този въпрос в интервю за "Кориере дела Сера" днес.

Той отхвърли правилата на еврозоната "като отживели фискални ограничения, наложени от ЕС, стари и безсмислени". Салвини допълни, че подходът му към тях ще бъде: "Не ми пука".

Думите на Салвини, насочени срещу Брюксел, са отправени в момент когато той се подготвя да митинг в събота в Милано заедно с други европейски крайнодесни лидери, за да агитира гласоподаватели за изборите за Европейски парламент.

Бюджетното разточителство в Италия обикновено плаши пазарите, тъй като държавният дълг на страната е над 130 процента от БВП и е един от най-високите в света.

Спредът или разликата между лихвите по дългосрочните италиански облигации и дълговите книжа на Германия скочи през последните дни над 280 базисни пункта, което е тримесечен максимум.