Съдбата на ръководителя на френската авиокомпания Ер Франс (Air France) Жан-Марк Жанаяк зависи от днешния вот на служителите по спора за увеличението на заплатите на 13-ия ден от стачката, довела до загуби от 269 милиона евро, предаде Франс прес.

Групата Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) обяви днес тази загуба за първото тримесечие, предизвикана от трите дни стачка в Ер Франс на 22 февруари и 23 и 30 март.

Цената за първите единайсет дни стачки се оценява на 300 милиона евро или малко над 25 милиона на ден. В резултат на това групата очаква чувствителен спад на експлоатационните резултати за 2018 година спрямо отчетените 1,9 милиарда евро за предходната година.

Ръководството на Ер Франс очаква днес да бъдат изпълнени 75 процента от полетите при лек спад на мобилизацията на пилотите - 21,5 на сто спрямо 33 процента в началото на стачните действия.

Тринайсетият ден на стачка във френския национален авиопревозвач съвпада с нов етап от двудневните стачки (на всеки пет дни) в националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF).

Днешното гласуване на служителите от Ер Франс приключва в 18 часа местно време (19 часа българско). Участниците в консултациите, започнали на 26 април по предложение на ръководството, трябва да гласуват по проект за споразумение, предвиждащо повсеместно увеличение на заплатите със 7 на сто в разстояние на 4 години плюс индивидуални увеличение от 2018 до 2021 година.

Обявявайки началото на консултациите 65-годишният Жанаяк предупреди, че ще напусне ръководството на Ер Франс в случай на отрицателен вот.

Десетте синдиката, представляващи всички професии в авиокомпанията, отхвърлят предложението на ръководството. Те настояват за увеличение на заплатите с 5,1 на сто на всички служители още през 2018 година, за да се навакса загубената покупателна способност след последното увеличение преди седем години.

Следващата двудневна стачка в Ер Франс е планирана за 7 и 8 май.