Административен съд - Перник постанови да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ, с която бе наредено временно преустановяване на дейността на двата основни парогенератора на ТЕЦ "Република".

Спирането на парогенератор 4 с номинална мощност 48 MW и парогенератор 5 с номинална мощност 148 MW беше наложено поради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса от "Топлофикация Перник" в нарушение на издаденото комплексно разрешително на предприятието, съобщиха от съда.

Мярката влезе в сила на 5 септември с цел предотвратяване на замърсяване на околната среда. Оттогава 20 000 абонати на топлоснабдителното дружество са без топла вода. Екоинспекцията препоръча използването на газогенератор, който да осигури топлата вода. Това обаче няма как да се случи, тъй като тече планов ремонт, който ще продължи месеци. 

Определението на пернишките магистрати не е окончателно, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

"Топлофикация" изнася складираната биомаса, както и RDF отпадъкът, съхраняван в двора на ТЕЦ "Република", съобщи днес кметът Вяра Церовска.

В същото време хората в Перник продължават да се оплакват от мръсен въздух.

Очаква се до месец да станат ясни резултатите от проверката в "ТЕЦ Република". Още преди дни от прокуратурата заявиха, че ако бъдат установени нарушения, може да се стигне до тежки имуществени санкции.

В момента на територията на "ТЕЦ Република" не работи нищо, не само парогенераторите.