Страните членки на ЕС трябва да изискват работодателите да създадат системи за графици, в които да се отбелязват отработените часове всеки ден, постaнови днес Европейският съд, цитиран от ДПА.

Решението на Европейския съд би могло да има значителни последици в ЕС, като изисква стандарт за отчитане на редовните работни часове в допълнение към извънредния труд.

Постановлението се отнася за съдебното дело срещу испанския клон на Дойче банк (Deutsche bank), който не е успял да създаде такава система за графици. Според испанския закон отчитането се изисква само за извънредните часове, а не за редовните работни часове.

Испански синдикат даде под съд филиала с аргумента, че подобен пропуск означава, че извънредните часове не би трябвало да се отбелязват, тъй като служителите може да не отбелязват кога приключват редовните часове и започват извънредните. Според цитиран от синдиката анализ около 54 процента от извънредните часове в Испания не се отчитат.

Законодателството на ЕС е създало специфични насоки за работни часове и периоди за почивка, отбелязват в комюнике съдиите от Люксембург.

Без отчитане "не е възможно да се определи, обективно и надеждно, както броят на отработените часове, така и кога работата е свършена. Това важи и за броя на отработените извънредни часове", твърдят те.

Този пропуск "прави на практика извънредно трудно, ако не и невъзможно за служителите да се уверят, че правата им са спазени", добавят съдиите.

Според съдиите сега е ред на страните членки да решат как конкретно да прилагат подобни системи.

Случаят сега се връща обратно в националните съдилища.