Кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" потвърди суверенния кредитен рейтинг на САЩ на ниво "АА+", запазвайки "стабилна" перспектива.

Агенцията заяви, че настоящият кредитен рейтинг е подкрепен от устойчивостта и разнообразието на американската икономика, от нейната институционална сила, от голямата гъвкавост на икономическата политика, която включва проактивна парична политика и от уникалния й статут като емитент на дълг във водещата световна резервна валута.

"Стандард енд Пуърс" очаква икономиката на САЩ да нарасне с 3% прези тази и с 2,5% през 2019-а година, преди обаче растежът да се забави до неговия дългосрочен потенциал от 1,8 на сто.

В същото време стабилната рейтингова перспектива отразява оценката, че отрицателните и позитивните фактори ще бъдат балансирани през следващите две години.

Въпреки засилената несигурност и напрежение с търговските партньори с оглед на желанието на администрацията на САЩ да работи за по-справедливи търговски споразумения, кредината агенция приема, че общата структура на търговията със стоки и услуги ще остане като цяло непроменена.