С неочакван ход международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) определи още по-нисък кредитен рейтинг за Турция, позовавайки се на нарастващата загриженост за перспективите за инфлация на фона на разпродажбите на турската лира. Както обяви агенцията, сега дългосрочният рейтинг на страната е BB- спрямо досегашния BB, съобщава Инвестор.

Перспективата обаче остава стабилна, което значи, че скоро не се очаква преразглеждане, предава DPA. S&P поясни, че рейтинговото решение не е част от редовния преглед.

Агенцията се позовава на дефицита в текущата сметка и бюджетния дефицит, както и на високата инфлация в страната. Девалвацията на валутата и силната волатилност създават риск за финансовата стабилност на Турция, каза S&P.

"Понижението отразява нашите опасения за влошаващата се инфлационна перспектива и дългосрочната нестабилност на валутния курс на Турция", се казва в изявление на S&P.

Освен това според агенцията са налице и признаци на проблеми в частния сектор, които биха могли да се изострят заради изтичането на капитали и обезценяването на местната валута.