Започна подготовката за зимния сезон в Банско. След като през пролетта бе един от най-засегнатите ни курорти и се оказа под абсолютна карантина, сега градът обсъжда мерки, които да осигурят безопасността на туристите.

"След като беше въведено извънредното положение и градът беше поставен под карантина, туристическият бизнес беше парализиран тотално. Впоследствие направихме всичко възможно да възобновим културната програма на община Банско и това допринесе за възстановяване", обясни кметът на Банско Иван Кадев пред Bulgaria oN AIR.

По думите му в периода 1 юни до 1 октомври туристите, посетили града, са около 50 000 души, като най-много са българите - около 44 хиляди души, следвани от румънци, израелци, французи, германци, чехи и руснаци.

"Осезаема е липсата на туристи от Великобритания, Русия и близките дестинации. Разчитаме на българските туристи. Хотелиери и ресторантьори правят всичко възможно да осигурят безопасно пребиваване на туристите", обясни Кадев.

Още от следващата седмица започва контрол върху противоепидемичните локални мерки.

"Носене на предпазни маски, дезинфекция на заведения, хотели, магазини, отстояния между хората. Местните са свикнали с тези порядки, остава собствениците да изискват повече", допълни кметът.

Мерките в ски зоната също ще бъдат доста засилени - туристите ще трябва да носят маски по време на движението в кабината, както и на териториите на лифтовете.

Това ще важи и за 8-местния кабинков лифт до Бъндеришка поляна, а също и на седалковите в ски зоната. В Банско се надяват те да заработят до 19-ти декемврина пълен капацитет.

"Банско е чист от коронавирус. Картината, която ни се подава от болничните заведения, не е притеснителна", категоричен е Кадев.

Ще спасят ли българските туристи зимния сезон

За зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново, заяви и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Очаква се да дойдат и туристи от Румъния и Израел.

"Българите успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи. На юг от Бургас беше пълно до 15-20 септември. С оглед ситуацията в чужбина, това което наблюдаваме в Германия, Великобритания, малко вероятно е оттам да дойдат туристи. Доколкото знаем от Румъния и Израел ще дойдат най-вероятно туристи. Но основно ще бъде българският турист, който ще спасява", заяви Ричард Алибегов.

По думите му, ресторантьорският бранш е получил уверението от здравния министър, че заведения няма да се затварят, но трябва да се затегне контролът и да се проверяват мерките срещу разпространението на коронавирус.

По думите му затварянето на заведения в Европа не дава ефект.

"Имаме затваряне на цял отрасъл в нощния живот, загуба на работни места, загуба на финанси в икономиката, а здравният ефект е нулев. Нямаме нито едно установено огнище в заведение", коментира още той.

Последната справка на РЗИ показа, че най-често противоепидемичните мерки се нарушават в болниците и заведенията.

"Трябва да се направи организация и да се контролират всички барове, ресторанти, дискотеки. Създали сме ясни правила за спазване. Който не ги спазва систематично, или да бъде глобен или затворен. Но не това да става локално за дадения обект", категоричен бе Алибегов.