Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през третото тримесечие на годината на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, което навреди на износа, показват слабо ревизирани в низходяща посока последни данни на Евростат. В същото време беше отчетено и отслабване на растежа на трудовата заетост през същия тримесечен период.

Евростат потвърди, че комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи през третото тримесечие с едва 0,2% спрямо предходните две тримесечия на годината, през всяко от които беше отчетен икономически растеж от 0,4 на сто. Това е най-слабата икономическа експанзия от второто тримесечие на 2014 година насам, когато БВП на еврозоната също нарасна с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано растежът на БВП в еврозоната през периода юли - септември обаче се забави още по-рязко до 1,6% от 2,2% през второто тримесечие, отбелязвайки най-слаба икономическа експанзия от две години насам (от четвъртото тримесечие на 2016 година) и спрямо малко по-добрата експресна оценка на европейската статистика за растеж от 1,7 на сто.

Слаба подкрепа за икономическата експанзия през третото тримесечие оказва повишаването на крайното потребление на домакинствата с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато то нарасна с 0,2 на сто.

Дълготрайните бизнес инвестиции пък се увеличиха с 0,2%, но след техен ръст с 1,5% през второто тримесечие, докато износът от еврозоната се понижи с 0,1% след скок с 1,0% през периода април - юни при нарастване на вноса с 0,5% след повишение с 1,1% през второто тримесечие. По този начин търговският баланс се отрази негативно на икономическия растеж, отнемайки 0,3% от БВП, докато крайното потребление добави скромните 0,1 процентни пункта към БВП.

Най-добър принос с 0,3 процентни пункта към слабия икономически растеж през третото тримесечие оказа натрупването на бизнес запаси, като без него имаше реален риск от свиване на икономката на еврозоната през периода юли - септември. Увеличаването на наличните складови запаси обаче рискува да ограничи производството през следващите тримесечия, тъй като предприятията се очаква да изпълняват поръчки на техни клиенти за стоки, които вече са произведени.