През декември 2019 година потребителската инфлация в България се ускорява до 6-годишен връх от 3,8%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през декември с 0,7% спрямо ноември, когато се повиши с 0,5 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускорява рязко до 3,8% от 3,0% през ноември. Това е най-високата инфлация в нашата страна от края на 2013-а година и е факт само няколко месеца, след като през септември тя се забави до 2,3% (най-ниско ниво от април 2018 година).

Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2019 година нараства с 3,1% спрямо дванадесетте месеца на 2018-а година.

През декември солиден ръст от 1,1% спрямо предходния месец регистрират цените на облекло и обувки, както и тези на транспортните услуги, докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,8%, а на алкохолните напитки и на тютюневите изделия с едва 0,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,1% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - също с 0,1%, докато транспортните цени на съобщеният се повишават с 0,2%, на развлечения и култура - със цели 7,5%, а за ресторанти и хотели - повишение с 0,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се увеличава през декември с 0,8% спрямо ноември, когато нарасна с 0,3%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо декември) се ускори до 3,1%, но все още остава далеч под многогодишния връх от 3,6%, достигнат около година по-рано (през октомври 2018-а).

Декемврийските данни на НСИ са ясен знак за засилване на инфлационния натиск в края на изминалата година след слабостта, която беше отчетена през лятото и особено в началото на есента.