Руското посолство в София показа схемата, по която страните от ЕС ще купуват газ от Русия. В нея се вижда ролята на "Газпромбанк", която ще се приема евро, за да получи после "Газпром" рубли.

Русия е информирала писмено информира българската страна за въвеждане на новия ред на плащания за доставките на руски газ.

От посолството подчертават, че това ще стане "със запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори".

Русия продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие с всички свои задължения според действащите договори, уточняват от руското посолство у нас.

Подаваните количества от "Газпром" отговарят на заявките на потребителите - 108,3 млн. куб метра за днес, каза говорителят на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.

Обемът като цяло отговаря на доставките по дългосрочното резервиране на мощности за газов транзит през Украйна (около 109,5 млн. куб метра дневно).

Подадени количества за вчера, 3 април, са били 108,4 млн. куб метра.

Русия поиска плащане за газ в рубли, но Европейската комисия заяви в петък, че европейските компании, чиито договори за доставка предвиждат плащане в евро или долари, не трябва да отговарят на това търсене.

Европейските дружества, които внасят газ от Русия, не са длъжни да се съобразяват с исканията на Кремъл за плащане в рубли, заяви днес отново говорител на ЕК. Той обясни, че 97 на сто от договорите предвиждат ясно плащанията да се извършват в долари или евро.

На 31 март, руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с т. нар. "неприятелски държави". По-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че плащането с рубли няма да се изисква незабавно.

Канцлерът на страната Олаф Шолц коментира, че "във всички случаи остава така, че компаниите искат, могат и ще плащат в евро".