Руските власти очакват спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 9,5 процента през второто тримесечие и общ спад от 5 процента за цялата 2020 година заради пандемията от коронавирус и понижаването на цените на петрола, предаде Франс прес.

Що се отнася до увеличението на БВП, прогнозата ни е следната: +1,6 процента през първото тримесечие, -9,5 процента през второто тримесечие, -6,3 процента през третото тримесечие , -5,2 процента през четвъртото тримесечие и -5 процента за 2020 година, заяви министърът на икономическото развитие Максим Решетников, цитиран от руските агенции.

Според него руската икономика ще се възстанови през 2021 година с очакван растеж от 2,8 процента и ще се върне на равнището си отпреди кризата през 2022 година.

Министерството очаква нарастване на безработицата с 5,7 процента за цялата 2020 година и спад на износа (-36 процента) и на вноса (-21,3 процента). Инвестициите също се очаква да се понижат, с 12 процента през тази година, прогнозира икономическото ведомство.

Руската статистическата служба Росстат съобщи вчера за спад на промишленото производство на страната от 6,6 процента на годишна основа през април. През този месец почти всички сектори спряха работа по силата на указ на президента Владимир Путин руснаците да си останат по домовете. По-голямата част от промишлените отрасли възобновиха работа едва през май.

Ударът за руските компании беше тежък още от началото на карантината. Те бяха принудени да поддържат заплатите на служителите си, невъзможна мисия, особено за малките и средни предприятия.

Централната банка очаква спад на БВП на Русия до -6 процента през 2020 година и 8 милиона безработни. Освен това тя предвижда възстановяване на растежа още през 2021 година.

По-подготвена ли бе Русия

Русия обаче изглежда по-добре подготвена, отколкото по време на последната криза, започнала през 2014 година след налагането на санкции от западните страни. Москва, която оттогава натрупа големи резерви благодарение на пет години на строги бюджетни икономии, стана по-малко уязвима на външни удари, замествайки част от вноса си и овладявайки инфлацията, отбеляза АФП.

Какви мерки за съживяване предприема Москва

Русия предприе и редица мерки за подкрепа на гражданите и компаниите, но според икономисти те може да се окажат недостатъчни. Държавата дума одобри вчера нов голям пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса във връзка с коронавирусната пандемия. Новите норми обхващат широка сфера - от увеличение на помощите за деца до данъчни преференции, отбелязва "Росийская газета".

Текущата стойност на антикризисната подкрепа за бизнеса е 2 трилиона рубли. Тя цели главно да запази заетостта, да освободи всички ресурси на фирмите и те да се използват за заплати, подчертава официозът в друг материал.

В понеделник в руското правителство ще бъде внесен за разглеждане нов план за възстановяване на икономиката, съобщава "Комерсант".

Нарушават ли се граждански права: а като свършат парите...

Кризата изостри един традиционен проблем - нарушават се социално-икономическите права на гражданите в Русия, пише "Независимая газета". Поликлиниките и болниците откриха нови поводи да отказват помощ на хората. А частните и държавните работодатели намират причини да намаляват реалните заплати. Тези нарушения бяха сочени най-често в анкети и преди кризата - като лично пострадали се определяха тогава 40 на сто от жителите на Русия. Сега делът им със сигурност ще нарасне, изтъква вестникът.

Пандемията и последиците й изненадаха милиони мигранти, работещи в Русия, пише "Лента". Мнозина гурбетчии изведнъж останаха без работа и без доходи. Едни се опитват да се върнат в страните си, други си сменят професията, трети просто чакат всичко това да свърши.

Междувременно в руското общество "нараства страхът: какво ще стане, щом им свършат парите?", добавя онлайн изданието.

Мрачен рекорд

Русия съобщи днес за 150 нови смъртни случаи от COVID-19 за последните 24 часа, което е рекорден ръст на дневна база, предаде ТАСС. Общият брой жертви на заболяването в страната достигна 3249.

Новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие са 8894, с което достигат 326 448. Властите отбелязват, че от седмица броят на потвърдените нови вирусоносители не надхвърля 10 000 на ден.

Излекувани са близо 100 000 души (99 825) - за последното денонощие те са 7144.