Русия обмисля серия от големи икономически и инфраструктурни проекти в Сирия, съобщи днес високопоставен руски представител, цитиран от руски информационни агенции и Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Вицепремиерът Юрий Борисов каза след среща със сирийския президент Башар Асад днес в Дамаск, че Москва ще вложи 500 млн. долара за модернизиране на сирийското търговско пристанище в Тартус (в западната част на страната). Според Борисов, 4-годишната модернизационна програма включва и изграждането на ново пристанище в града. Има и план за изграждане на железопътна линия през Сирия и Иран, която да свърже средиземноморския бряг на Сирия с Персийския залив.

Русия още от съветско време има военноморска база в Тартус - единствената нейна такава база в чужбина. През 2017 г. Москва подписа споразумение с правителството на Асад, с което наемният договор на базата бе продължен с 49 г. Договорът позволява на Русия да държи там до 11 военни съда, включително и кораби с ядрени енергийни установки на борда.

По време на срещата си с Асад Борисов отбеляза, че Москва е помогнала за възстановяването на завода за торове в Хомс и планира да вложи 200 млн. долара за увеличаване на капацитета му. Той каза също, че Русия ще изпрати 100 000 тона зърно като хуманитарна помощ за Сирия. Доставките ще започнат още този месец.

Междувременно сирийският парламент одобри договорите за добив на петрол с две руски компании в усилията си да увеличи производството, страдащо от осемгодишната война и западните санкции, предаде Ройтерс.

Държавната информационна агенция САНА съобщи, че споразуменията включват проучване и добив в три блока, включително и петролно поле в Североизточна Сирия и газово находище, намиращо се северно от столицата Дамаск.

Сана уточни, че договорите, одобрени на парламентарна сесия вчера, са били подписани по-рано тази година с руските фирми Меркурий Ел Ел Си (Mercury LLC) и Велада Ел Ел Си (Velada LLC).

Министърът на петрола Али Ганем заяви, че предоставянето на договорите на тези компании отговаря на правителствената стратегия спрямо "приятелски държави, подкрепящи Сирия начело с Русия и Иран".

Сирия произвеждаше близо 380 000 барела петрол дневно преди войната, но добивът й се срина, след като боевете достигнаха богата на петрол източна част на страната.