Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще свърже Гърция и южната част на Италия може да се използва и за транспортирането на руски газ, каза в интервю за италианския вестник "Стампа" руският министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Не е съвсем правилно да се казва, че "Турски поток" е алтернатива на ТАП. Има вариант, който предвижда, газопроводът Гърция-Албания-Италия, когато бъде завършен, да пренася руски газ, каза Мантуров, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че новата вече формираща се конфигурация от системи за транспортиране на руски газ по "Южния коридор" (Турция-Балканите-Италия) позволява да се говори за голяма гъвкавост както на доставките, така и на разпределението.

Той добави също така, че реалното преимущество за всички страни, включително Италия, ще може да се види след две години.

Мантуров е в Рим, където днес в италианското външно министерство ще се състои заседание на руско-италианския съвет за икономическо, промишлено и валутно-финансово сътрудничество. Той е начело на руската делегация.

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра.

На снимката: Строителство на Трансадриатическия газопровод в Северна Гърция