Кремъл потвърди днес, че Русия ще започне да доставя газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир" от идната седмица, съобщиха руски държавни медии, цитирани от ДПА и БТА.

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин планират да наблюдават откриването на 2 декември чрез телеконферентна връзка, уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия и съседен Китай засилиха икономическите и военните връзки през последните години, тъй като отношенията им със Запада се влошиха заради регионални конфликти и търговски спорове.

Планира се газопроводът да изнася 38 милиарда кубически метра газ годишно.

Източният маршрут на газопровода "Силата на Сибир" е важен стратегически проект в сферата на двустранното сътрудничество. Това заяви днес пред журналисти заместник министърът на външните работи на Китай Лъ Юйчън, цитиран от ТАСС.

"В началото на декември ще влезе в експлоатация китайско-руският газопровод по източния маршрут и по него ще започнат доставки на руски газ за Китай. Това е важен стратегически проект в сферата на сътрудничеството между двете страни", каза той в отговор на въпрос на ТАСС.

Лъ Юйчън припомни, че пълната мощност на газопровода ще бъде 38 милиарда кубически метра годишно, а сделката за доставките по "Силата на Сибир" е на стойност 400 милиарда долара.