Глобалната промяна на акцентите в световния енергиен баланс е едно от най-важните предизвикателства за руската икономика. Това каза премиерът на Русия Михаил Мишустин във видеообръщение към участниците в Гайдарския форум.

Сред глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, е започналата структурна промяна на световния енергиен баланс. И въпреки че петролът и природният газ ще продължат да играят съществена роля в него, то изместването на акцентите в глобалната икономическа система не може да бъде пренебрегнато. Това наистина е сериозно предизвикателство за нашата икономика, заяви Мишустин, цитиран от ТАСС.

Руският премиер напомни, че правителството включва в стратегията си за развитие възможността за оперативна реакция на новите предизвикателства, които могат да възникнат през идните 10 години.

Много е важно да не оставаме в плен на старите догми и обичайните, а поради това удобни, решения, призова той. Именно по тази причина е важно да се промени структурата на руската икономическа система, за да бъде тя максимално разнообразна, да се увеличи темпът на развитие на производството чрез пускането на пазара на петролно-газова и химическа продукция, чието търсене нараства в световен план, да се продължи с политиката на диверсификация на износа на газ, включително и втечнен природен газ, подчерта той.

Гайдарският форум се провежда в Москва от 2010 година и носи името на идеолога на руските реформи от 90-те години на миналия век Егор Гайдар (1956-2009 година), който е бил финансов министър на Руската федерация и и.д. премиер на страната.

Целта на форума е да привлече водещи световни учени и специалисти, които заедно да обсъждат политически проблеми, стратегически предложения за развитието на икономиката в Русия и другите страни.

Медиите наричат Гайдарския форум, както и Петербургския международен икономически форум "руските Давос".

Организатори на форума са Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Русия (РАНХиГС), института за икономическа политика "Егор Гайдар", а също и асоциацията на иновационните региони на Русия.

На тазгодишното му издание една от основните теми е как ще изглежда светът след пандемията. За първи път форумът се провежда в хибриден формат - експерти и лектори участват в панелните дискусии в кампуса на РАНХиГС, а участниците следят работата му онлай.