Руското правителство разчита, че през 2024 г. ще бъдат пуснати поне 25 хил. електрически автомобила и ще бъдат открити над 9 хил. зарядни станции, а през 2030 г. производството на електромобили ще достигне 10 % от общия обем на произвежданите и пускани в страната транспортни средства.

В понеделник премиера на страната Михаил Мишустин на съвещание с вицепремиерите е съобщил, че е утвърдил концепцията за развитието на производството и използването на електрически автомобилен транспорт през следващите 10 години. Той е подчертал, че бъдещето е на електрическите, по-екологични автомобили.

В документа са формулирани първостепенните задачи за формиране на сектора, сред които развитие на производствената база, увеличаване на технологичните компетенции, пускането на пазара на принципно нови продукти и създаването на съвременна инженерна и технологична инфраструктура. Очаква се, че в процеса на формиране на новия сектор да бъдат създадени 39 хил. висококвалифицирани работни места.

През есента правителството ще определи териториите за развитие на мрежа от зарядни станции.

Руската страна ще кара производителите на коли да продават и електрически автомобили

Правителството на Русия обсъжда възможността за задължителен дял от продажбите на електрически превозни средства от страна на производителите от 2029 г. Това става ясно от плана за действие за развитие на производството и използването на електрически превозни средства в Русия до 2030 г.

"Разработва се въпроса за възможността за установяване на изисквания към производителите на автомобили и вносителите на превозни средства по отношение на дела на продажбите на електрически превозни средства в общите такива от 2029 г.", се казва в документа, цитиран от руските агенции.

Разработката на този въпрос е поръчана на Министерството на промишлеността и търговията, Министерството на икономическото развитие на Русия, както и заинтересованите федерални изпълнителни органи. Те трябва да представят доклад на руското правителство през май следващата година.

Властите искат производството на електрически превозни средства в Руската федерация да надхвърли 100 хиляди през 2028 г. и 200 хиляди през 2030 г.

Освен това се съобщава, че минималният дял на руските електрически превозни средства за държавни нужди се планира да бъде планиран и определен през 2024 г.

Според утвърдената концепция от 2022 г. руското правителство смята да експериментира с пускане на свободно движение на електрическите превозни средства по пътищата, за които се плаща такса.

"Най-важната част от работата е подпомагането на производството на електрическите превозни средства и стимулиране на търсенето. Такива превозни средства например ще бъдат включени в програмите за безвъзмездно кредитиране и лизинг, а от следващата година се планира и експериментиране на свободно преминаване на електрическите превозни средства по пътищата с такси", заявяват от пресслужбата на правителството. Предвиждат се и субсидии за съфинансиране на производителите на електрически превозни средства и батерии. На подобна подкрепа ще могат да разчитат и производителите на водородни горивни клетки.

3e-news.net