Русия и Турция ще създадат съвместен инвестиционен фонд на стойност 900 млн. евро. Това съобщи днес пред медии Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) в кулоарите на форума "Русия-арабски свят", информира ТАСС, цитирана от БТА.

"Работихме дълго по руско-турския инвестиционен фонд и съответно имаше много дискусии. Най-накрая го създадохме. Той е с размер 900 млн. евро и (...) ще бъде много важен за активизирането на руско-турските инвестиции", заяви още Дмитриев.

Търсенето на почивки в Турция сред руснаците може да нарасне тази година с 10 процента спрямо миналата, а туристическият поток да достигне 6-6,1 милиона души, обяви междувременно изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия Мая Ломидзе пред телевизия "Россия-24".

"По предварителни данни търсенето може да се увеличи с 10 процента спрямо миналата година, това е оптимистичната прогноза, тоест в течение на годината туристическият поток може да достигне 6-6,1 милиона души", уточни тя.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Москва, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Формалният повод за поредната, трета визита от началото на тази година на Ердоган, е откриването на инициативата "2019 - година на турско-руската дружба".

Преди да отлети турският държавен глава заяви, че Анкара е напълно готова да извърши нова военна операция в Сирия и ще обсъди този въпрос с президента на Руската федерация Владимир Путин.

"При нас всичко е готово (за операцията). Подготвили сме всичко, което е необходимо, по границата със Сирия. В хода на двустранната среща (с Путин) ние ще обсъдим това", заяви той.